De Maya kalender geeft 9 grote tijperken aan met elk zijn bijbehorende ontwikkelingen van het leven in al zijn verschijningsvormen. Alle reeds lopende tijdperken bleken een eigen looptijd te hebben, waarbij een versnelling zichtbaar is van een factor 20. Met het laatste, Universele Tijdperk in aantocht moest er worden onderzocht hoeveel de looptijd hiervan zou moeten bedragen.

Moest het nieuwe tijdperk beginnen met de nieuwe tzolkin ronde, d.w.z. op 11 februari 2011, of moest er een andere benadering toegepast worden? Calleman heeft de kwestie uitgeplozen en kwam er op uit dat niet de tzolkin moet worden gevolgd, maar dat de 20-voudige versnelling het uitgangspunt moet zijn. Deze versnelling, gerekend vanaf het Galactische tijdperk, komt dan uit op een totale looptijd voor het Universele  Tijdperk van 234 dagen met 13 fasen van ieder 18 dagen. Zie ter verduidelijking hiervoor het schema aan het eind.

In een artikel legt hij verantwoording af voor zijn werkwijze. Hij beroept zich op enkele markante historische gebeurtenissen. Zo hebben de Maya’s met ieder nieuw tijdperk de looptijd gewijzigd, waarbij een patroon in de tijdversnelling zichtbaar wordt: ieder nieuw tijdperk verloopt 20x sneller dan het voorgaande tijdperk. Hij komt er op uit dat zelfs de tzolkin gebonden is aan het tijdperk waarin het tevoorschijn is gekomen: het Nationale Tijdperk. Met name de koppeling van de dagheersers aan de persoonlijkheid is toen voor het eerst aangebracht.

Calleman concludeert dat de Maya’s hun kalenders altijd hebben afgestemd op de kosmische frequentie van het heersende tijdperk. Hoewel de tzolkin zeker werkzaam blijft (zoals ook het Nationale Tijdperk nog werkzaam is), ziet hij de verbondenheid met de persoonlijkheid, het ego, als behorend bij een ander tijdperk dan het Universele Tijdperk, dat zich karakteriseert door eenheidsbewustzijn. De associatie tussen de tzolkin en persoonlijke kwaliteiten wordt versterkt omdat in het zelfde Nationale Tijdperk de individualiteit zich ontwikkelt. De samenhang in de tijd vertoont een opmerkelijk beeld. In het midden van het Nationale Tijdperk, zo rond 550 v. Chr., ontwikkelen de Maya’s de (astrologisch bruikbare) tzolkin en in Griekenland verschijnen de eerste persoonlijke karakters (Socrates, Perikles), terwijl voordien de historische figuren meer van mythische aard waren (Imhotep, Homerus).

Het eenheidsbewustzijn is een overstijgende kwaliteit van bewustzijn ten opzichte van het ego, dat een individueel bewustzijn weerspiegelt en dat correspondeert met de tzolkin kalender. Om de kalender te laten corresponderen met de nieuwe energiefrequentie (eenheidsbewustzijn) van het Universele Tijdperk is er dus veel voor te zeggen om een hiermee overeenkomende kalender te scheppen en dat is de 18 dagen ofwel de 9+9-dagen kalender. Het uitgangspunt voor een functionerende kalender van een Maya-kaliber is dus de kosmische energiefrequentie en niet de tzolkin.

 

periode looptijd midden procesfase
       
dag 1 9 mrt - 26 mrt 17 - 18 mrt zaaien
nacht 1                    27 mrt - 13 apr                      4 - 5 apr                         
dag 2 14 apr - 1 mei 22 - 23 apr ontkiemen   
nacht 2 2 mei - 19 mei 10 - 11 mei reageren
dag 3 20 mei - 6 juni 28 - 29 mei uitlopen
nacht 3 7 juni - 24 juni 15 - 16 juni  
dag 4 25 juni - 12 juli 3 - 4 juli groeien
nacht 4 13 juli - 30 juli 21 - 22 juli  
dag 5 31 juli - 17 aug 8 - 9 aug ontluiken
nacht 5 18 aug - 4 sept 26 - 26 aug vernietiging   
dag 6 5 sept - 22 sept 13 - 14 sept  
nacht 6 23 sept - 10 oct 1 - 2 oct  
dag 7 11 oct - 28 oct 19 - 20 oct rijping

 

12 april 2011

HET PROJECT ARCHIEF

maya calendrio 571013 geel 200px

       UNIVERSELE TIJD
       •   actualiteit
       •   persoonlijke noten
       •   occupy
      GALACTISCHE TIJD
      BIBLIOTHEEK
      BRONNEN
      VERANTWOORDING
     

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com