2011 wordt al bestempeld als het jaar van de wereldrecords. Elke maand en op elk continent is het weer extreem: droog of nat, koud of warm. En dan zijn er nog de tornado's om van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen nog niet te spreken.

Januari
De regen valt met bakken uit de lucht in Brazilië wat leidt tot overstromingen en aardverschuivingen. In Sri Lanka regent het ook hard en sterven er 40 mensen. In Kashmir, het noorden van India, is het nog nooit zo koud geweest. Dat geldt ook voor China. In Australië (Victoria) regent het hard en veel.

Februari
Australië blijft extreem nat (76% meer dan gemiddeld). Vooral Queensland moet het ontgelden. Twee orkanen (Carlos en Yasi) zorgen mede voor overstromingen.

Maart
Australië is nog steeds kletsnat  (117% boven gemiddeld). Het hoost in Angola en Namibië. Thailand heeft te kampen met heftige lenteregens met overstromingen, aardverschuivingen en 40 doden tot gevolg. In Noord Europa is het kurkdroog.

April
Noord Europa beleeft zomerse temperaturen en droogte. Het is de warmste april ooit. De Midwest van Amerika beleeft zijn natste april uit de geschiedenis. Het Northern Territory in Australië bibbert in zijn koudste dagen en Australië is eindelijk opgedroogd. In Amerika brengt de lente overstromingen van de Missouri.

gaia's hand

Mei
Europa is nog steeds extreem warm. In Australië is het extreem koud. In Zuid Afrika valt op één dag zoveel regen als in een jaar.

Juni
Het zuiden en zuidwesten van Amerika zucht onder een hittegolf die de hele zomer aanhoudt wat enorm veel schade aan de landbouw brengt. In Centraal en Zuid China stortregent het wat tot honderden doden leidt terwijl elders in China de ergste hitte woedt in 60 jaar. In Zuid Afrika regent het nog steeds pijpestelen, op sommige plaatsen wel 10x zoveel als normaal.

Juli
Zuid Korea (Seoel) heeft te kampen met extreem veel regen met als gevolg modderlawines. In het oosten van Rusland woedt een tornado. In de Italiaanse Alpen valt 20 cm sneeuw. In de regio's rond Venetië beleven ze temperaturen rond 0° C.

Augustus
Orkaan Irene teistert het Caribisch gebied en diverse staten in het oosten van Amerika.

(op een rij gezet door Mark van Assen in De Pers, 29 aug 2011)

3 sept 2011

HET PROJECT ARCHIEF

maya calendrio 571013 geel 200px

       UNIVERSELE TIJD
       •   actualiteit
       •   persoonlijke noten
       •   occupy
      GALACTISCHE TIJD
      BIBLIOTHEEK
      BRONNEN
      VERANTWOORDING
     

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com