Occupy

Occupy werd in de laatste fase van het Universele Tijdperk een levende beweging die wereldwijd mensen heeft aangeraakt. Het heeft, wat mij betreft, alle kenmerken van dit tijdperk. Natuurlijk was er een protest-aspect en dat trad behoorlijk op de voorgrond. Maar opmerkelijker is het bewustzijn van waaruit deze actie werd gevoerd. De vertrouwde verdeling in politieke voorkeur, leeftijd, werkend/studerend, religie of ras was verdwenen. Ongeacht alle sociologische verschillen trok deze beweging een grote variëteit van mensen aan. Er sprak een oproep uit tot vrijheid, authenticiteit, eerlijke verdeling van goederen en diensten, respect voor leven. Dit zijn hele fundamentele behoeften en rechten. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat hierover eensgezindheid bestaat.

 

De meeste Occupytenten zijn uit het straatbeeld verdwenen. De media zwijgen, behalve als er een ontruiming gaat plaatsvinden met eventueel een kort geding. Het wekt de indruk dat Occupy al weer tot de verleden tijd behoort. Gebeurt er eigenlijk nog wat? Ja, Occupy leeft nog.

"Occupy Wall Street is het belangrijkste ter wereld op dit moment", zei Naomi Klein op 6 oktober 2011. Haar toespraak bij Occupy Wall Street is gepubliceerd in The Nation. Hier vind je de Nederlandse vertaling.

De verspreiding van de Occupy Beweging in beeld gebracht op de kaart van Nederland. Dit is de laatst gemaakte kaart. In Nederland groeien de kampementen niet meer. Er worden andere acties voorbereid. Wereldwijd blijft Occupy overigens wel gestaag groeien.

De kritiek op Occupy luidt dat de ideeën ervan tegenstrijdig of onrijp zijn. Dit mag zo zijn, maar de protestbeweging durft – anders dan de politieke elites – tenminste de werkelijkheid onder ogen te zien, betoogt John Gray in NRC.

Op OccupyAmsterdam.nl vind je 10 Manieren waarop Occupy alles verandert. Hier hun verhaal.

Hier vind je kort omschreven een aantal grondbeginselen van de Occupy Beweging.

Als je de officiële media mag geloven dan is de beweging praktisch uitgedoofd, maar de Occupy Beweging gaat verschil maken.

Na een maand demonstreren zijn wat sociologische onderzoeken gedaan naar de samenstelling van dit gezelschap en hun sympathisanten. Conclusie: dit is de 99%.

Michael Moore heeft op zijn website in zijn OpenMike-rubriek een heldere verhandeling geschreven over waar het naartoe moet/kan met Occupy Wall Street. De vertaling is van Myriam Dorsman (met minieme aanpassingen van mijn kant) en ik vond het op verhuisjegeld.nl.

Occupy Londen heeft een voorlopige verklaring gepubliceerd in de the Guardian, met dien verstande dat alles nog in een ontwikkelingsproces verkeert.

HET PROJECT ARCHIEF

maya calendrio 571013 geel 200px

       UNIVERSELE TIJD
       •   actualiteit
       •   persoonlijke noten
       •   occupy
      GALACTISCHE TIJD
      BIBLIOTHEEK
      BRONNEN
      VERANTWOORDING
     

OCCUPY

occupy 99procent geel 100px

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com