Deze website is mijn observatieproject en het is een experiment. De komende periode wil ik vanuit het perspectief van de Maya Kalender gebeurtenissen optekenen die op diverse terreinen plaatsvinden.

Ik ben hierbij afhankelijk van wat het nieuws publiceert en wat mij anderszins onder ogen en ter ore komt. Met dit project heb ik geen wetenschappelijke ambitie, ik zal vooral op mijn gevoel en inzicht afgaan. Bovendien ben ik geen deskundige op het gebied van de Maya Kalender. Ik heb wel deskundige auteurs op dit gebied gelezen. Mijn eerste schreden op dit gebied waren de boeken van Peter Toonen: Het Einde van de Gestolen Tijd en Toegang tot de Natuurlijke Tijd. Dat smaakte naar meer. Toen kwamen de boeken van Carl Johan Calleman voorbij. Hoewel niet makkelijk te lezen voelt mijn wetenschappelijke inborst zich goed thuis bij zijn boeken. En mijn spirituele bodem blijkt prima uit de voeten te kunnen met de boeken van Barbara Hand Clow.

Op internet staat veel over de Maya Kalender van mensen die volgeling zijn van José Arguëlles. Mijn respect is groot voor de man die de Maya Code boven water heeft gehaald, maar helaas voel ik mij niet erg thuis in zijn benadering. Zijn boek Tijd en Technosfeer bevat absoluut interessante informatie, maar is, gegeven mijn achtergrond, voor mij moeilijk te volgen. Ook is er op internet veel te vinden over de interpretaties van Ian Xel Lungold. Zijn video's zijn makkelijk te volgen en zijn manier om de Maya Kalender begrijpelijk te maken heeft een hoog entertainment-gehalte (zonder hiermee zijn inzichten te bagatelliseren!). Bij deze wil ik duidelijk zijn over mijn brongebruik: mijn begrip en weergave van de Maya Kalender is vooral afkomstig van Calleman, Hand Clow en Lungold.

Onder de Maya-deskundigen bestaat verschil van mening over diverse zaken over de kalender. Er worden verschillende data aan het eind van de kalender toegekend: 28 october 2011 en 21 dec 2012. Het begin van het laatste Tijdperk wordt verschillend gedateerd: 11 febr 2011 en 8 mrt 2011. En een belangrijk onderdeel van de Maya kalender, de Tzolkin, wordt verschillend gekoppeld aan onze Gregoriaanse tijdrekening.

Na wat experimenteren en zelf voelen is mijn keuze gevallen op de benadering van Carl Johan Calleman. Zijn interpretaties zouden in overeenstemming zijn met de inzichten van Maya-Oudsten en dat is voor mij, bovenop zijn sterke onderbouwing, een belangrijk gegeven. In deze optiek begint het laatste, dus Universele Tijdperk op 11 febr 2011 en eindigt het op 28 october 2011. De tijd zal het uitwijzen.

update
Inmiddels heeft Calleman, na nader onderzoek, de begindatum bijgesteld naar 9 maart 2011. Zie "De begindatum van het Universele Tijdperk".

HET PROJECT ARCHIEF

maya calendrio 571013 geel 200px

       UNIVERSELE TIJD
       •   actualiteit
       •   persoonlijke noten
       •   occupy
      GALACTISCHE TIJD
      BIBLIOTHEEK
      BRONNEN
      VERANTWOORDING
     

VERANTWOORDING

zuvuya circuit hunabku sun

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com