De Tzolkin is het kalendermodel om de bewegingen en uitdrukkingsvormen van het leven in beeld te brengen, begrijpelijk te maken. Tzolk'in betekent letterlijk "telling van de kin". En "kin" staat voor een eenheid. dit kan een dag zijn, maar ook een week of een jaar of een mens.

De Tzolkin is een van de vele kalenders die de Maya hebben gemaakt en bij uitstek geschikt om het leven van alledag en de mens in het bijzonder te gebruiken voor duiding van gebeurtenissen en ons handelen. De twee elementen die met elkaar de Tzolkin vormen zijn de tonen en de zonnezegels, kortweg zegels genoemd.

De tonen zijn een weergave van de energetische bewegingen van het leven, uitgezonden door het hart van de Melkweg. De tonen worden uitgedrukt in de getallen 1 t/m 13. Ze zijn het stappenplan van het scheppingsproces. Het leven wordt niet gezien als een overlevingstechniek, maar als een voortdurende toestand van creatie. Dit proces verloopt langs een "vaste" route waaraan men 13 te onderscheiden fasen onderscheidt.

De zegels zijn een weergave van de basisvormen die het leven aanneemt, de "gezichten van God". De zegels worden uitgedrukt in 20 beelden, de oorpronkelijke (oer) kwaliteiten waarvan het leven op aarde zich bedient. Hier is geen hiërarchie, alle beelden zijn gelijkwaardig en noodzakelijk om het leven als totaal te belichamen.

De bron van de tonen en zegels, als energiekwaliteiten, moeten we zoeken in het centrum van de Melkweg: het galactische hart. Ons zonnestelsel is namelijk een onderdeel van de Melkweg. De Maya noemen dit centrum Hunab-Ku: de Ene die maat en beweging schenkt. Andere culturen gebruiken andere namen, zoals God, Allah, Schepper.

 

MAYA ASTROLOGIE

alexfleiner mayan 300px

 

 

 

 

 

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com