Het vierde Tijdperk bouwt voort op de eerste drie. Het zal in de laatste (13e) fase resulteren in de eerste mensachtigen die in een stamverband leven en een primitieve vorm van communicatie hanteren.

Het begin van dit tijdperk wordt gedateerd op 2 miljoen jaar geleden en de laatste (13e) fase is zo'n 158.000 jaar geleden ingegaan. Tijdens deze Periode ontwikkelen de aapachtigen naar een hogere complexiteit qua fysieke vorm en bewustzijn; de mensachtigen. Ze ontwikkelen zich van homo habilis naar homo erectus naar een vroege vorm van homo sapiens. Ook het zenuwstelsel ontwikkelt zich verder wat gepaard gaat met een grotere herseninhoud. De mondelinge communicatie (klanken met betekenis) ontstaat tijdens deze periode.

De ontwikkeling van het bewustzijn tijdens deze periode bouwt een nieuw niveau bovenop de vorige drie. Het wordt uitgebreid met een onderscheidingsvermogen. Levend in stammen zijn de vroege mensen in staat te herkennen wat van de gemeenschap is (gemeenschappelijk) en wat/wie niet. Er is een onderscheid gegroeid dat overeenkomsten en verschillen van elkaar kan (onder)scheiden. Ook beginnen de vroege mensen werktuigen te gebruiken.

DE 9 TIJDPERKEN

chichen itza

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com