Het vijfde Tijdperk bouwt voort op de eerste vier, die vooral de evolutie van het biologische leven laten zien. Vanaf nu komt de nadruk te liggen op de evolutie van het bewustzijn (verstand, gevoel en geest). Het zal in de laatste (13e) fase resulteren in de eerste culturen met een gesproken taal, kunst en een vroege vorm van religie.

Het begin van dit tijdperk wordt gedateerd op 102.000 jaar geleden en de laatste (13e) fase is een kleine 8000 jaar geleden ingegaan. Tijdens deze Periode gaan de mensen de werktuigen naast nuttig en practisch ook scheppend gebruiken. Er ontstaat kunst. Het zenuwstelsel verfijnt zich verder en maakt het mogelijk om taal te ontwikkelen. Voorlopig is het alleen een gesproken taal. Hiermee ontstaan overleveringen: de mondeling overgedragen verhalen die het gedachtegoed van het dagelijkse leven door de tijd heen slepen. Naast het jagen op voedsel, gaan de mensen ook het land verbouwen voor voedsel.

Het bewustzijn bouwt verder voort op de vorige vier niveaus. Het wordt uitgebreid met een vermogen om redenen toe te kennen aan de dagelijkse gebeurtenissen, zoals regen en droogte, geboorte en dood, oogst en jachtbuit. Samenhangend met het nieuwe bewustzijn dat voor alle dingen een reden is, krijgt religie zijn eerste schetsmatige contouren.

DE 9 TIJDPERKEN

chichen itza

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com